Откриха нов вид хищни морски гъби

Говорим за най-голямото по рода си откритие в глобален мащаб в рамките на една експедиция

31.05.2020 | 18:07 Редактор: Искра Ангелова
Откриха нов вид хищни морски гъби

Австралийски и германски учени са открили в дълбоководна експедиция край източното крайбрежие на Австралия най-големия в света брой нови видове хищни морски гъби, предаде ДПА.

Новооткритите видове са най-малко 17. Морските създания живеят на дълбочина между 2000 и 4000 метра, се посочва в изявление, направено от музея в Куинсланд, Австралия.

Досега в страната са били известни само три вида хищни морски гъби. Откритието и назоваването на видовете е плод на съвместното сътрудничество между специалисти от музея в Куинсланд и учени от университета "Лудвиг и Максимилиан" в Мюнхен, Германия, информира БНР.

"Рядката находка на хищни морски гъби е изключително вълнуваща. Обикновени тези създания се хранят чрез филтриране, всмуквайки от водата преминаващ планктон или хранителни вещества. Новооткритите морски гъби, обитаващи океанското дъно, обаче са еволюирали в хищници, които директно улавят и смилат плячката си", каза Мерик Екинс от музея в Куинсланд.

"Говорим за най-голямото по рода си откритие в глобален мащаб в рамките на една експедиция. Знаем повече за повърхността на Марс, отколкото за океанските дълбини, така че за учените е важно да продължат да ги изследват“, каза на свой ред главният изпълнителен директор на музея Джим Томпсън.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК