Кои са повърхностите в обществените места, които не трябва да докосвате?

Парапетите по стълбища и асансьори са докосвани от много мръсни ръце всеки ден

31.05.2020 | 07:30 Редактор: Искра Ангелова
Кои са повърхностите в обществените места, които не трябва да докосвате?

От появата на новия коронавирус обществените места, които споделяме с всички останали хора в градска среда, а и не само, се превърнаха в едни от най-опасните от здравна гледна точка. Повърхностите в тях, предметите и съоръженията за общо ползване се докосват от хиляди хора всеки ден, което потенциално повишава риска от заразяване с най-различни инфекции.

Обществените места от закрит тип са сочени от здравните власти по цял свят като най-опасни. Ето защо в почти всички страни задължителното носене на маска на закрити пространства и обществени места все още е в сила.

Когато се намирате на обществено място, докосването на замърсени повърхности също носи риск от пренасяне на инфекцията не само от коронавирус, а от всякакви други познати патогени.

Кои са повърхностите в обществените места, които по възможност не трябва да докосвате?

Бутони на банкомат/ тъчскрийн устройства

Независимо дали теглите пари от банкомат или плащате за паркинг, плащате с ПОС терминал, извършвате трансакция или проверявате цената на хранителни стоки в голяма верига магазини, предполага се, че докосвате различни устройства с бутони или тъчскрийн. При всяка възможност това да бъде избегнато, правете го. Минимизирайте максимално докосването на споделени повърхности и устройства за обществено ползване, защото тяхната дезинфекция със сигурност не се случва след всеки клиент и те биват докосвани от стотици хиляди пръсти на ден. Ако се наложи да пипате подобно устройство, правете го с ръкавици, хартиена салфетка или мийте ръцете веднага след това.

Турникети за преминаване

При ползване на метрото например допирът до турникетите за преминаване на входа и изхода на станциите е почти неизбежен. Когато обаче съзнателно си давате команда да не пипате тези устройства при преминаване, вие ще го правите със салфетка или с ръкавица.

Парапети

Парапетите по стълбища, асансьори, ескалатори, в различни учреждения също са докосвани от много мръсни ръце всеки ден. Наложете си да се контролирате, когато сте в близост до такива помощни средства и не се поддавайте на навика да се хващате за тях.

Вижте цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК