Пандемията промени и хранителните навици на хората

30% от германците готвят по-често от началото на пандемията

30.05.2020 | 11:00 Редактор: Ивет Арабова
Пандемията промени и хранителните навици на хората

Коронакризата е променила хранителното ежедневие на много хора в Германия, става ясно от проучване на Министерството на земеделието и храните в страната, пише Die Zeit.

Местните германски продукти са придобили по-голямо значение за потребителите, заяви министърът на земеделието, храните и защита на потребителите в страната Юлия Кльокнер по време на представянето на доклада за храните през 2020 г. "Има ново разбиране за храната и за дейността на тези, които я произвеждат“, казва тя.

В средата на април 30% от приблизително 1000 анкетирани души са посочили, че готвят по-често от преди. 21% готвят по-често заедно, а 20% отчитат, че използват по-често пресни продукти. По друг начин изглежда отношението към готовите храни - една четвърт от анкетираните отбелязват, че използват ги консумират по-рядко, отколкото преди кризата, а само 7% - по-често.

От проучването става ясно, че консумацията на месо в Германия продължава леко да намалява, и то по-специално от мъже. Разлики има и между източната и западната част на страната - докато 36% от анкетираните в източните германски провинции заявяват, че ядат месо ежедневно, то в западните провинции делът на консумиращите го е едва 24%.

55% от респондентите определят себе си като флекситарианци - т.е. съзнателно избягват месо поне на моменти. 5% и 1% от анкетираните съответно са вегетерианци и вегани, предава Bloombergtv.bg.

Пазарувайки, по-голямата част от анкетираните (82%) отдават значение повече на продуктите с местен произход – особено ако са пресни плодове и зеленчуци, млечни продукти и яйца, хляб, месо и колбаси.

39% от респондентите уточняват, че оценяват все повече земеделието в страната, като това отношение се забелязва в по-голяма степен от преди сред младите хора. Освен това 81% от анкетираните насърчават подкрепяното от държавата хуманно отношение към животните, става ясно още от материала на Die Zeit.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК