Алкохол и горещо време - лоша комбинация, която пречи на диетите

Най-добрата напитка в жегата е чистата питейна вода

29.05.2020 | 15:27 Редактор: Юлия Христова
Алкохол и горещо време - лоша комбинация, която пречи на диетите

Алкохолът е диуретик и допринася за извеждането на течности от тялото, следователно, пиейки алкохол в горещо време, човек рискува да се обезводни, предупреждава руският институт "Роскачество“.

"В разгара на лятото, особено на открито слънце или ако човек има здравословни проблеми, изобщо не се препоръчва да се пие алкохол. Най-добрата напитка в жегата е чистата питейна вода", се казва в доклада на института.

Консумацията на алкохол може да допринесе за увеличаване на теглото и не се препоръчва при диети, твърди още докладът.

"Алкохолът значително забавя процеса на отслабване и не се препоръчва на хора, които са на диета. Освен това понякога алкохолът допринася за увеличаване на теглото. Ако пиете обаче само по една чаша вино (до 125 милилитра) веднъж на две седмици, най-вероятно няма да допринесе за наддаване на тегло", казаха от институцията, цитирани от БГНЕС.

Експертите посочват, че виното съдържа както полезни, така и вредни вещества: по-специално, така наречените полифеноли (антиоксиданти), които могат да откажат положителен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове и чревната микрофлора, а малко количество вино съдържа витамини и минерали от група В. В същото време етанолът, който се съдържа във виното, е токсично вещество и може да причини сериозни вреди на цялото човешко тяло.

Етанолът е доста висококалоричен, един грам съответства на седем килокалории. Други висококалорични вещества също се съдържат в алкохолните напитки: например 0,33 литра бира съответства на приблизително 150 калории, в 150 грама сухо вино са около 110 килокалории, в 100 милилитра коняк са около 240 килокалории, а в сладките алкохолни коктейли те са многократно повече, казват експертите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК