Една фалшива новина от България обиколи света за часове

Историята на "Спящата невеста" в Пирин беше споделена хиляди пъти

28.05.2020 | 18:10 Редактор: Юлия Христова

Една фалшива новина от България обиколи света за часове. Историята на "Спящата невеста" в Пирин беше споделена хиляди пъти. 

"Спящата невеста" в Пирин. Заради топенето на снеговете, този изключително красив планински рид може да бъде видян в тази форма едва в няколко дни от годината. Намира се недалеч от Валявишките езера, а снимката е на местния фотограф Огнян Белев.

Така започва историята за феномена "Спящата невеста". 

Авторът Александър Македонски е намерил случайно изображението, което всъщност е 3D графика, измислил е историята и е решил да покаже как работят фалшивите новини.  

А после решил да провери колко от потребителите на Фейсбук четат какво споделят. 

Изводът - хората се подвеждат лесно. 

Красива, но невярна. Историята за спящата невеста вече живее свой живот и продължава да се споделя. Независимо от признанието, че е лъжа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Галя Ланг
преди 3 години
Този линк показва че е призведение от изложба. Ако това е така то това произведение на изкуството има авторски права и не може всоеволно да се използва за някъкъв експеримент и да се предписва на друг, за да се докажело колко вярват хората.Такова приемане на информация без проверки е опасна, но хората са толкова бонбандирани с информация и лъжи, че е уникално че още въобще вярват на нещо.https://ladyzone.bg/laifstail/vizhte-fenomena-spjashtata-nevesta-v-pirin-i-zashto-ne-biva-da-spodeljate- Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
тошко
преди 3 години
Нормален човек не би се вързал на такава истори. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години