Високата орална хигиена може да ни предпази от Ковид-19

Не споделяйте четката си за зъби, сменяйте я често

28.05.2020 | 13:16 Редактор: Тодор Петров
Високата орална хигиена може да ни предпази от Ковид-19

Пандемията от Ковид-19 изисква спазване на висока хигиена на ръцете и лицето, но и орална такава. Най-добрата профилактика е редовното измиване на ръцете за 20 секунди със сапун, както и употребата на дезинфектанти, антибактериални кърпички, спирт. 

Спазвайки следните съвети и насоки за добра орална хигиена, ще защитите себе си и близките си от развитието на вируса.

Никога не споделяйте четката си за зъби

Каквото и да се случва, в каквато и ситуация да попаднете, не споделяйте четката си за зъби с когото и да било! Независимо дали това е вашият партньор, родител, дете, приятелка, четката за зъби е за индивидуално ползване.

Това е един от възможните начини за предаване на вируса от човек на човек. Освен вируса Ковид-19, с употребата дори и веднъж на една и съща четка за зъби, рискувате да пренесете в устата си бактерии, които до момента не са съществували там. Използването на една и съща четка ще увеличи вида и количеството на микробното число в устната кухина. Като резултат може да се наблюдава развитие на кариозни процеси, пародонтални заболявания, афтозни и стоматитни заболявания, вирусни и инфекциозни заболявания. 

За по-голяма предпазливост и профилактика, убедете се, че главата на четката за зъби се намира на по-голямо разстояние от четките за зъби на останалите от семейството. Най-добре е да бъде самостоятелно държана, прибрана в кутийка или със сложено капаче на нея. 

Сменяйте редовно четката си за зъби 

Важно е да подменяте четката си за зъби ако е механична или главата на четката си, ако е електрическа, на всеки 3 месеца. Желателно е и в по-ранен срок, ако забележете, че влакната са се износили, огънали и изкривили. След преболедуване четката за зъби трябва задължително да бъде подменена. 

Тази честа смяна ще доведе до по-добро почистване на зъбите, по-малка трансмисия на вируси и бактерии. Огънатите и изкривени влакна на главата на четката не функционират правилно и не почистват добре. 

Ако сте заболели от коронавирус, то след оздравяване, сменете задължително четката си за зъби. Това правило важи и за всяко едно преболедуване.

Четете продължението на статията в Puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
пепи
преди 3 години