Заради пандемията от Ковид-19 Gucci иска само по 2 колекции годишно

Saint Laurent също направи подобни коментари през април

27.05.2020 | 10:32 Редактор: Искра Ангелова
Заради пандемията от Ковид-19 Gucci иска само по 2 колекции годишно

Gucci възнамерява да претрансформира календара на модната индустрия за четири големи събития годишно. Креативният директор Алесандро Микеле настоява за два сезона - през пролетта и есента, за представянето на съвместните големи колекции за жени и мъже.

"Две срещи годишно са повече от достатъчни, за да се даде време за развиване на творческата мисъл и да се даде повече време на тази система", каза той по време на видеоконференция късно в понеделник, цитиран от AP.

С това Микеле разширява идеята си, която беше очертал в Instagram през уикенда. Конкурентът за луксозна мода Saint Laurent вече направи подобни коментари през април, информира Investor.bg.

Пандемията от коронавируса позволи на индустрията да направи пауза и да преосмисли темпото на модата. Досега големите модни ревюта за жени и мъже винаги бяха предшествани от предсезонни колекции.

Микеле поясни, че се надява, че в рамките на модната система, в сътрудничество с други дизайнери, ще бъде взето решение за нов календар и нов ритъм. Засега не е ясно обаче дали и кога може да се осъществят промените, към които се стреми той. Септември би било твърде рано, пояснява италианецът.

Saint Laurent обяви по-рано, че няма да участва в нито едно от планираните до момента за годината събития. Френската марка не направи ясно заявление за намеренията си, но обяви: "Осъзнавайки текущите обстоятелства и вълните от радикална промяна, Saint Laurent реши да поеме контрола над скоростта си и да промени своя график на събития".

Подобно изказване дойде и от модния дизайнер Джорджо Армани. В писмо, което той изпрати до специализираната медия Women's Wear Daily през април, той заяви, че би било "неморално", ако луксозната мода поеме по темпа на бързата мода и "забрави, че луксът има нужда от време, за да бъде постигнат и ценен".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК