Липсата на калций затруднява зарастването на костите

Хроничната му липса определено води до крампи, дискомфорт

27.05.2020 | 06:00 Редактор: Искра Ангелова
Липсата на калций затруднява зарастването на костите

Калцият е много важен минерал за изграждането и здравината на костите. Ако човек страда от дефицит на калций, рискът от чупливост на костите и отключване на остеопороза по-нататък в живота, нараства.

Съществуват някои не особено забележими признаци на недостиг на калций, за които много хора не си дават сметка. Ако забележите някой от тях, проследете състоянието си, защото може да страдате от дефицит на важния минерал.

Посягате често към ястия с тофу

Ако инстинктивно се сещате за тофу, въпреки че не сте вегетарианец, има научно обяснение. Само в една чаша тофу се съдържа около 40% от дневното необходимо количество калций на организма.

Счупили сте си кост при съвсем леко нараняване

Липсата на калций затруднява зарастването на костите и образуването на ново костно вещество, както и заздравяването на съществуващото вече такова. На 30-годишна възраст човек достига пика на костната си маса. След това бавно костите започват да губят калций.

Имате мускулни крампи

При дефицит на калций мускулните влакна не могат да провеждат добре нервните импулси. Моментният недостиг на калций надали би предизвикал болки и схващания, но хроничната му липса определено води до крампи, дискомфорт.

Ядете все едни и същи салати

Ако ядете тривиална салата от домати и краставици всеки ден и не наблягате на млечните продукти по различни причини, вероятността да страдате от дефицит на калций е голяма. Добавете кейл към салатата си. Той е богат на витамин А и С, както и големи количества калций.

Вижте цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК