Афганистанки правят респиратори от авточасти за по-малко от $600 (+Снимки)

В страната с население от 38,9 млн. души апаратите за вентилация са едва 400

23.05.2020 | 09:19 Редактор: Ивет Арабова
Афганистанки правят респиратори от авточасти за по-малко от $600 (+Снимки)

Moмичешкият отбор по роботика на Афганистан насочва всичките си усилия към борбата с коронавируса. Целта им е да успеят да произведат респиратори от автомобилни части, информира Би Би Си.

През 2017 г. момичетата спечелиха специалната награда на международно състезание в САЩ, а сега се впускат в битка с времето, за успеят да пуснат на пазара до края на май иновативните респиратори. Oказва се че 38,9-милионното население на Афганистан може да разчита само на 400 вентилационни апарата.

"Много е важно, дори да успеем да спасим само един живот", споделя Нахид Рахими, която е част от екипа. Отборът е известен с прозвището "Мечтателките от Афганистан", а момичетата са от западна провинция Херат, където беше първият потвърден случай на коронавирус в страната. Районът е "гореща" точка заради териториалната си близост с Иран, който се оказа едно от огнищата на епидемията.

респиратор

"Мечтателките", които са на възраст между 14 и 17 г., вече са създали прототип, използвайки мотор от Toyota Corolla и верига от мотоциклет Honda. Момичетата са сигурни, че респираторите ще облекчат пациентите с дихателни проблем в момент, в който тези апарати се оказват дефицитни.

"Гордея се, че съм част от екип, който се опитва да направи нещо смислено и да помогне на лекарите и медицинските сестри. Сега те са нашите герои", казва капитанът на отбора Сомая Фаруки.

Момичетата казват, че респираторите, които правят, са на стойност по-малка от $600. "На 70% сме готови, липсва ни единствено въздушен сензор. Първата фаза беше завършена успешно и тествана в болница", разказа основателката на отбора Роя Махбуб.

Здравното министерство на Афганистан подкрепя инициативата на момичетата. "Оценяваме работата на момичетата, но като всяко научно изследване и това има своите фази на откриване, развитие и предклинични тестове", заяви говорителят на Здравното министерство в Афганистан Уахид Маяр.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Браво на тези момичета!! Сигнализирай за неуместен коментар