Изследване поставя под въпрос основното ни схващане за Вселената (+Видео)

Погрешен ли е космологичният принцип?

09.04.2020 | 23:50 Редактор: Наталия Тотева

Предпоставката, че нашата вселена е изотропна, или една и съща във всички посочи - е основополагаща за цялостното ни разбиране за Космоса. Изследователите са почти убедени, че поне в началото си, Вселената се разширява еднакво.

Оказва се, че е възможно да не е точно така. Учени от обсерваториите на НАСА и Европейската космическа агенция са открили, че различни части на Вселената всъщност се разширяват с различни скорости.

Обичайното ни разбиране за Вселената предполага, че след Големия взрив тя започва да се разширява във всички посоки, с галактики и клъстери от галактики, които се придвижват с еднаква скорост в Космоса. 

Възможно обяснение за това необикновено откритие е, че разширяването на Вселената може да е хомогенно, но някои галактики да са "издърпани" от нещо друго, като например гравитацията на други клъстери от галактики.

Това все пак не е много вероятно, тъй като изследователите очакват самото разширение на Вселената да е основният фактор, който определя тази скорост, информира вестник "Индипендънт".

Снимки: Pexels.com 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК