Кои са видовете чай за подсилване на имунитета?

Джинджеролът e мощен антиоксидант, който помага при болки в гърлото

08.04.2020 | 15:21 Редактор: Искра Ангелова
Кои са видовете чай за подсилване на имунитета?

Обичате ли да пиете кафе рано сутрин? А колко често си правите чай? Докато сте у дома, може да изпробвате отвари от различни билки. Независимо дали сте ги брали през лятото или сте ги купили пакетирани от магазина, сега е идеално време да се възползвате от свойствата им. Те подсилват имунитета и ще ви заредят с енергия за изпитанията на предстоящия ден.

Ето няколко вида чай, които може да пиете сега, за да подсилите имунитета си:

Мурсалски чай

Растението, което вирее в Родопите, има положително действие върху организма в сезона на грипа и вирусите. То е всеизвестно със своето трикомпонентно действие – антивирусно, антимикробно и противогъбично. Чаят или екстрактът от мурсал, предотвратява ранни симптоми на настинка, грип и респираторни проблеми.

Билката съдържа над 20 елемента от Менделеевата таблица като мед, желязо, магнезий, калий, натрий, цинк, селен и други. Те се борят с възпалението в тялото и го предпазват от оксидативния стрес. Флаваноидите и полифенолите в него прочистват организма и намаляват дискомфорта при болки в гърлото и кашлица.

Може да пиете мурсалски чай всеки ден, но по-добре не го смесвайте с други билки. За да си го приготвите, трябва да налеете около 250 мл вода в съд и да го сложите на котлона. След като кипне отмествате и потапяте 1-2 стръкчета от чая, който има страхотен аромат. Не ползвайте растението за втора преварка, а го заменете с ново.

Чай от джинджифил

От години коренът се използва за направата на отвара, която помага при гадене и повръщане. Неслучайно бременните жени го използват, за да облекчат състоянието си, но според множество проучвания, той има и други полезни свойства. Джинджеролът в него е мощен антиоксидант, който помага при болки в гърлото и подсилва имунната система.

По данни на "HealthLine“, консумацията на настърган джинджифил или чай от него е също толкова ефективен, колкото и нестероидните противовъзпалителни средства, които някои лекари предписват срещу вируси.

Джинджифилът има по-специфичен вкус. Ето защо чаят от него е по-пиперлив и не допада на всеки, но пък намалява риска от появата на инфекции. А това, особено по време на пандемия, е много важно.

Ако сте си купили джинджифил и искате да подсилите организма, може да си направите чай. Просто отрежете едно парче (по-малко от показалеца), обелете го и го сварете в 200-250 мл вода. Може да го пиете сутрин или през деня (топъл или охладен), но не и късно вечер, защото действа подобно на кафето.

Чай от ехинацея

Ехинацеята се смята за натурален антибиотик. Чаят от красивото цвете се използва за предотвратяване на настинка или по-бързото излекуване в сезона на вирусите.

Ехинацеята може да помогне за засилване на имунната система, с което той по-лесно да пребори вирусите и инфекциите, които го атакуват. Затова чаят от растението се пие и превантивно.

Вижте цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК