Социална изолация: До какво води липсата на Витамин D?

Той помага за усвояването на калция от храната

07.04.2020 | 23:45 Редактор: Искра Ангелова
Социална изолация: До какво води липсата на Витамин D?

Социалната изолация заради коронавируса накара много хора да се замислят за свободата и предимствата на разходките на открито, които преди това сякаш не са оценявали.

С развитието на технологиите оставането у дома за повече от седмица може и да не бъде толкова скучно. Всеки, ако не с интернет, разполага с телевизор, на който може да гледа филми, развлекателни програми и да се информира за случващото се в страната. 

Но защо излизането навън е толкова важно за здравето?

Трябва ни витамин D

За разлика от повечето витамини и хранителни вещества, витамин D не се складира в организма и се налага да си го набавяме периодично. Това става чрез слънчевата светлина, с чиято помощ организмът синтезира мастноразтворимия витамин. Ето защо, когато сме само вътре и не излизаме никъде, до кожата ни не достига достатъчно слънчева светлина. Това води до дефицит.

Когато UVB лъчите достигнат до тялото, те променят холестерола, съхраняван в кожата. Той преминава през кръвообращението, за да достигне до черния дроб, където след това се превръща в предхормонален калцифедиол. Следва "пътуването му" до бъбреците, където се преобразува в биологично активираното съединение калцитриол. 

Той помага за усвояването на калция от храната, която приемаме и насърчава растежа и здравината на костите.

При недостиг на витамин D се наблюдава деминерализация на костите, водеща до заболявания като остеопороза. От друга страна витаминът насърчава растежа на клетките, нервно-мускулната функция и работата на имунната система, която ни предпазва от вируси и настинки.

Има някои храни като масло от риба треска, гъби или морски дарове, в които има витамин D, но не всички хора могат да го усвоят добре. Затова най-сигурният начин да го получат, е като излизат навън докато грее слънце.

Намалява стреса, подобрява психиката

Много хора, които имат депресия или някои психични заболявания, се чувстват много по-добре, когато са навън, сред природата. Те събират повече мелатонин, който има важна роля за настроението. От друга страна чистият въздух и зеленината действат успокояващо на психиката им.

Сега, когато сме изолирани, неслучайно сме по-стресирани и раздразнителни. И тъй като не можем да се разходим или да потичаме в парка, се налага да търсим други средства за намаляване на стреса.

Много проучвания доказват, че природата е естествен антидепресант. Вятърът, шумоленето на дърветата, песента на птичките, ароматът на цветята през пролетта – всичко това насърчава релаксацията и понижава безпокойството.

Доказано е, че хората, които живеят в близост до парк или място, пълно с повече зеленина, са по-активни и имат по-добро психично здраве. Природата има терапевтичен ефект върху тялото – не само намалява стреса, но и увеличава тонуса, като същевременно насърчава паметта и концентрацията. Ето защо, когато сме си вкъщи, ние сме по-мързеливи и отпуснати.

Вижте цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК