Ето как да намалим риска от сърдечно-съдови заболявания

Консумацията на есенциалните мастни киселини - Омега 3 и Омега 6, доказано има превантивен характер

01.04.2020 | 21:10 Редактор: Ралица Братанова
Ето как да намалим риска от сърдечно-съдови заболявания

Предвид голямата заболеваемост и социалната значимост на сърдечно-съдовите болести, има смисъл още от млади хората да предприемат някои стъпки, с които да намалят риска от развитието или поне да смекчат проявите на евентуалните сърдечно-съдови заболявания, които могат да ги сполетят в бъдеще.

Ето няколко съвета:

1. Избирайте правилните мазнини

Консумацията на есенциалните мастни киселини - Омега 3 и Омега 6, доказано има превантивен характер спрямо кардиоваскуларните болести. От една страна те намаляват нивата на триглицеридите, а от друга Омега 3 влияят върху агрегирането на тромбоцитите, възпалението и еластичността на артериалните съдове. Добри източници за тези ценни съставки са мазните риби като херингата и сьомгата, като присъствието им 2 пъти седмично в менюто е достатъчно. Междувременно могат да бъдат включени в храненето, ако салатите се подправят с олио от орехи, например.

2. Хранете се бавно

Бавното хранене и доброто дъвчене са много важни, защото помагат в борбата с един от сериозните рискови фактори - наднорменото тегло.

3. Управлявайте стреса

Той е неизбежен наш спътник. Няма как да се отървем от него, но можем да го контролираме. Хроничният стрес е значим рисков фактор за сърдечносъдовите заболявания. Известно е, че психосоциалният стрес допринася за 1/3 от инфарктите на миокарда и 10% от мозъчно-съдовите инциденти. Когато си говорим за стрес обаче, това звучи леко абстрактно.

Ето го и обяснението - той има негативно влияние върху всички сърдечно-съдови рискове. Например, възможно е да влоши артериалната хипертония, да повиши нивата на LDL холестерола, да кара хората да пушат още повече цигари, има отношение и към затлъстяването и заседналия начин на живот.

Снимка: Pixabay

Още съвети четете на Puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК