Как по-лесно да се адаптираме към смяната на часа?

Специалистите съветват да повишим физическата си активност

30.03.2020 | 17:07 Редактор: Ралица Братанова
Как по-лесно да се адаптираме към смяната на часа?

Преминаването към лятно часово време е факт. Част от хората са по-чувствителни към светлината и за тях се оказва проблем продължителността на светлата част от денонощието. 

Много често въвеждането на лятно часово време предизвиква десинхроноза, представляваща нарушаване на синхрона между механичния и биологичния часовник.

Най-честите симптоми са отпадналост, чувство на дезориентация и дезорганизираност, главоболие и умора. Възможни са още спад в имунната защита на организма, раздразнение, апатия, нежелание за работа, загуба на апетит, гадене и чувство за тежест в стомаха.

Специалистите съветват през периода на адаптация да повишим физическата си активност.

Подходящи са както разходки, така и практикуване на любим спорт или занимания във фитнес залата. Но физическото натоварване трябва да бъде по-рано през деня, за да няма обратен ефект и да доведе до безсъние.

Препоръките са в първите дни от лятното часово време да не приемаме кафе, шоколад и енергийни напитки след 17 ч. Консумацията на алкохол също не е препоръчителна. 

При възможност в рамките на първата седмица след смяна на времето не трябва да се поемат задачи, които изискват повишена концентрация

Здравословното хранене също може да допринесе в рамките на адаптационния период.

Снимка: Pixabay

Oще съвети за лесна адаптация при смяна на часа четете на Puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК