Възможно ли е смъртността от Ковид-19 да е много по-ниска?

Статистиките са завишени, защото обхващат само установените случаи

26.03.2020 | 23:31 Редактор: Наталия Тотева
Възможно ли е смъртността от Ковид-19 да е много по-ниска?

Прогнозите за смъртността от новия щам на коронавируса вероятно са надценени неимоверно, пишат за Wall Street Journal д-р Ерън Бендейвид и д-р Джей Батачаря, професори по медицина в университета в Станфорд.

Страхът от Ковид-19 до голяма степен е основан на високата оценка за смъртността: 2% до 4% от хората с потвърден коронавирус са починали, според СЗО и други институции. 

Ако 100 млн. американци в крайна сметка се заразят, от 2 до 4 млн. биха могли да умрат. Авторите на анализа вярват, че тази оценка е изцяло погрешна, пише Investor.bg

Истинската смъртност се изчислява спрямо броя на заразените, които умират, а не спрямо идентифицираните случаи.

Второто съотношение е подвеждащо поради отклонения при тестването. Степента на отклонение е несигурна, тъй като наличните данни са ограничени. 

Но тя може да прави разликата между епидемия или пандемия, която убива 20 000, и такава, която убива 2 милиона. Ако броят на действително заразените е много по-голям от броя на регистрираните случаи, то смъртността е много по-ниска. А това е не само правдоподобно, но и вероятно, смятат анализатори.

Нека разгледаме североизточното италианско селище Во, близо до столицата на провинцията Падуа. На 6 март цялото му население е тествано за Ковид-19. От 3 300 души 90 са дали положителни проби, т.е. разпространението е 2,7%. 

Прилагането на това съотношение върху цялата провинция с население от 955 000 дава 26 000 инфекции, докато реално всъщност са били регистрирани 198 случая. Това е повече от 130 пъти над действително съобщените случаи.

Тъй като 8% смъртност в Италия е получена от потвърдените случаи, реалната такава може би е близо до 0,06%.

В Исландия deCode Genetics работи с правителството за извършване на широко тестване. В извадка от близо 2000 човека без никакви симптоми изследователите оценяват разпространението на болестта на малко над 1%.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Татул
преди 3 години
По данни на НСИ средно 20 от всеки 100 000 заболели от грип и пневмония през периода 2016-2017 г. у нас са починали. Тези данни е представил министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в писмен отговор на депутата от Атака - Обединени патриоти Николай Александров, който е отправил към него въпрос за състоянието на епидемичната обстановка свързана със заразните заболявания у нас през последните 3 години. А сега ми обяснете, че коронавируса е с ниска смъртност. Сигнализирай за неуместен коментар