Храни, които да консумираме, за да се справим с грипа

Трябва да наблягаме на силни имуностимуланти

26.02.2020 | 22:45 Редактор: Ралица Братанова
Храни, които да консумираме, за да се справим с грипа

Грипните епидемии са много често срещани през зимните месеци. Почти всяка година учениците излизат в извънредни ваканции, за да предпазят своето и здравето на околните. Лекари препоръчват, ако се разболеете, да стоите вкъщи, за да не заразите колегите и приятелите си.

Според д-р Фред Пескаторе, още при първите симптоми на настинка и грип, трябва да се фокусирате върху храни, които ще подсилят имунната ви система. "Това са такива, съдържащи витамин C, цинк, магнезий и калций". Той добавя, че те не са магически пръчки, които ще ви предпазят от вируса, но много по-бързо ще ви измъкнат от него, Tialoto.bg.

Експертите споделят, че препоръчителната доза витамин C за възрастен е около 75 мг за жените и 90 мг за мъжете. Разбира се, той може да се набавя и чрез различни храни, които трябва да вкарате в менюто си.

Другата важна хранителна съставка е цинк. За жените е препоръчително да приемат около 8 мг на ден, а за мъжете – 11. Този минерал се съдържа във всички телесни тъкани. 

Лекари съветват да похапвате храни, които са богати на цинк, особено когато сте болни. Това включва стриди, морски дарове, яйца, говеждо месо, варива (боб, леща, нахут) и ядки (кашу, фъстъци, бадеми и лешници)

Въпреки че все още не е доказано напълно, някои изследвания показват, че липсата на магнезий също може да отслаби имунната система. Затова лекарите препоръчват да снабдявате тялото си с храни, които са богати на този минерал. Дневният прием за жените се равнява на около 310 мг, а за мъжете – 420 мг.

Ако страдате от недостиг на магнезий, трябва да заложите на храни като спанак, зеле, риба и авокадо. Не забравяйте да включите в менюто си и пълнозърнестите храни – киноа, булгур, пшеница, ечемик и овес.

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК