Древно селище в Мароко привлича фенове на "Игра на тронове"

Айт Бен Хаду е укрепено селище близо до бившия керванен път между Сахара и Маракеш

20.02.2020 | 17:18 Редактор: Юлия Христова

Древно селище в Мароко се надява да привлече фенове на "Игра на тронове". Милиони по света може би са виждали пустинната крепост в хитовия фентъзи сериал, но малцина знаят, че тя се намира в мароканското село Айт Бен Хаду.

Айт Бен Хаду е укрепено селище близо до бившия керванен път между Сахара и Маракеш, днес в границите на Мароко. Намира се на около 30 км северозападно от град Уарзазат и е типичен представител на мароканската ранна глинена архитектура. Всички сгради са построени от червено-кафява глина. Мястото се използва за снимки на множество филми.

"Укрепеното селище Айт Бен Хаду се превърна в декор за снимките  на известни филми, включително международни шедьоври като Лорънс Арабски, "Принцът на Персия", "Гладиатор" и "Игра на тронове". Това място е притегателна както за киноиндустрията , така и за туристите.

"Кинотуризмът тук е силно ориентиран около филмовите студия на Уарзазат, въпреки че бяха правени снимки на много други места в провинцията, включително в Айт Бен Хаду. В наш интерес е да предоставим по-структурирана културна оферта, така че хората да научат за снимките, които бяха направени тук", разказва Софи Ану от местна асоциация в Уарзазат.

За селището се предполага, че възниква около XI век за охрана на керванния път. През 1987 година е включен като обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. 

Вижте повече във видеото.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК