Какво да ядем за по-добра концентрация и памет?

Добри растителни източници на тези киселини са лененото семе, соята, тиквените семки и орехите

28.01.2020 | 17:15 Редактор: Искра Ангелова
Какво да ядем за по-добра концентрация и памет?

Независимо дали искате да останете концентрирани по време на работна среща, или се опитвате по-бързо да запомните материалите за изпита, диетата ви е нещо, на което трябва да обърнете внимание. Въпреки че няма точно определение за "мозъчна храна"", която може да ви предпази от болести като алцхаймер или деменция, то това, което покапвате може да ви помогне да запазите когнитивното си здраве за по-дълго време.

Ето кои храни е добре да включите в менюто си, за по-добра концентрация и подобряване на паметта:

Зърнени храни

Добре е да се насочите към храни с нисък гликемичен индекс. Това означава, че те бавно отделят глюкоза в кръвта и поддържат концентрацията ви през целия ден. Такива храни са пълнозърнест хляб, кафяв ориз и макаронени изделия от пълнозърнесто брашно.

Риба

Най-полезните омега-3 мазнини се срещат в рибата под формата на докозахексаенова киселина и ейкозапентаенова киселина, пише tialoto.bg.

Те са необходими за възстановяването и производството на нови клетки, имат ключова роля в намаляването на риска от сърдечносъдови заболявания, подпомагат доброто кръвообращение, което е много важно за оптималната функция на мозъка, както и допринасят за по-добра памет.

Добри растителни източници на тези киселини са лененото семе, соята, тиквените семки и орехите.

Рибите, които трябва да включите в менюто си са сьомга, пъстърва, скумрия, херинга и сардина. Ниските нива на тези киселини могат да предизвикат деменция, алцхаймер и загуба на памет.

Докозахексаеновата и ейкозапентаеновата киселини ни помагат да се справим със стреса, както и допринасят за производството на серотонин, който е известен като хормона на щастието.

Ако сте вегетарианец или веган, можете да добавите ленено семе или чиа към диетата си.

Броколи

Броколите са чудесен източник на витамин К, който е известен с това, че подобрява когнитивната функция и засилва паметта. Според учени, този зеленчук има високо съдържание на глюкозинолати – серни съединения, които доказано защитават клетките от увреждането на ДНК и потискат туморния растеж.

Витамин B

Известно е, че някои витамини от група B – B6, B12 и фолиева киселина, намаляват нивата на съединението хомоцистеин в кръвта. Това ни предпазва от инсулт, увреждане на мозъка и алцхаймер. 

Учените съветват да приемате храни, богати на витамин B, за да забавите този процес. Такива храни са яйца, пилешко месо, риба и листни зеленчуци.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК