Плашещ сценарий: Какаото намалява, идва ли краят на шоколада?

Заради климатичните промени суровината може да стане рядкост

28.01.2020 | 15:15 Редактор: Ивет Арабова
Плашещ сценарий: Какаото намалява, идва ли краят на шоколада?

За сладките изкушения на живота е необходим един незаменим компонент – какаото. Заради климатичните промени и съпътстващото ги повишаване на температурите в глобален мащаб, тази суровина може да стане рядкост, предупреждават експерти.

Сценарият за предстоящ спад в производството на какао всъщност не е нов, пише германският "Тагесшау” . Още преди пет години учените предупредиха за слаба реколта от какаови зърна от Гана – една от основните държави, в които се отглежда това растение.

В действителност се стигна до драстичен спад в добива – вместо 1 млн. тона, както беше планирано, фермерите в Гана получиха само 700 000 тона. Ако вали малко, има по-малко плодове, ако пък вали много, възникват проблеми с вредителите и плесените, заявяват от Института за изследване на какаото в Гана. Ако тази тенденция не бъде прекратена, ще дойде време, когато какаото вече няма да може да се отглежда в Гана, предава БГНЕС.

Изследвания на Международния център за тропически земеделски култури CIAT предупреждават, че през 2050 г. в Гана и съседния Кот д’Ивоар почти 90 % от сегашните земеделски площи няма да могат да бъдат използвани. 

Това е сценарий на ужасите за всички любители на шоколада, тъй като двете западноафрикански държави, преди всичко Кот д’Ивоар, произвеждат малко над 60% от общото количество сурово какао в света.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК