Пилешкото месо - най-честият причинител на хранителни натравяния

То може да бъде опасно, когато не е добре сготвено

15.12.2019 | 11:05 Редактор: Ивет Арабова
Пилешкото месо - най-честият причинител на хранителни натравяния

Смяната на сезоните често води и до смяна на хранителния режим. И шансът за хранително натравяне се покачва. Американският център за контрол по заразите извършва постоянен мониторинг на различни храни, за да идентифицира кои са най-опасни за хората и кои не.

В периода 2009-2015 година са записани 5760 случая на хранително натравяне, а диагностицираните болести вследствие на такива са над 100 000, предава Tialoto.bg.

Категорията храни, която е отговорна за най-много хранителни натравяния е пилешкото. Според събраните резултати на Центъра, продукти от този тип месо са виновни за 3114 случая на нарушаване на храносмилането, ескалирали в болести – или казано по друг начин – 12% от всички случаи на хранително натравяне.

Пилешкото е предпочитано като добър източник на протеини, но поради различните начини на приготвянето му може да се окаже и опасно в случай, че не е добре сготвено.

Важно е да консумирате прясно пилешко и да го минете през сериозна топлинна обработка преди консумация, тъй като е сред носителите на бактерията салмонела.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК