България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Улица "Стоянка Мутафова" и площад "Стефан Данаилов" в София

Имената на великите артисти ще останат завинаги в паметта на поколенията

13.12.2019 | 10:00 Редактор: Кристина Крумова

Кръщават улица, площад и зала в София на Стефан Данаилов и Стоянка Мутафова. Двамата големи артисти ни напуснаха преди дни. 

Казват, че големите се помнят вечно – с личността си, с творчеството си, с името си. Имената на Стоянка Мутафова и Стефан Данаилов винаги ще говорят достатъчно за таланта на артистите. А освен завещаното на поколенията, те ще оставят следи и там, където са дали най-много. 

На метри от улицата в "Драгалевци", която ще носи името на Стоянка Мутафова се намира друга, която носи името на Нейчо Попов - нейния покоен съпруг. И макар и къщата на Стоянка Мутафова вече да я няма, мястото събира стихийните спомени на актрисата.

До нея ще живеят вечно и други легенди на българското кино като Невена Коканова, Георги Парцалев и Георги Георгиев–Гец, на които вече са наречени улици в района. 

Площад в София пък ще носи името на големия актьор Стефан Данаилов. Мастърът си отиде едва няколко дни преди Стоянка Мутафова. А инициатива на Българската музикална асоциация предвижда да му посвети и зала, създадена от самия него – сцена 17 в Министерството на културата. 

А театърът в България, който за дни загуби едни от най-обичаните си деца, завинаги ще остане с техния шеговит отпечатък. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК