Мъск влага все повече пари в жилища

Подходът с изкупуването на цели квартали е обичаен сред супер богаташите

10.12.2019 | 22:47 Редактор: Юлия Христова
Мъск влага все повече пари в жилища

Милиардерът Илън Мъск, който залага дръзко на безпилотни автомобили и космически полети, е известен с фриволното си поведение. В петък той беше оправдан от съд в Лос Анджелис по дело за клевета, заведено от британски спелеолог, когото нарекъл “педофил“ в Twitter.

Когато става дума за личните му имоти, Мъск използва стратегията на супер богаташите – изкупува квартала. През последните седем години предприемачът и свързани с него дружества с ограничена отговорност са придобили шест жилища на две улици в „долната“ и „средната“ част на звездния квартал Бел-Еър в Лос Анджелис.

Тези имоти и голямо 100-годишно имение в Северна Калифорния близо до централата на Tesla означават, че Мъск и свързаните с него компании са вложили около сто милиона долара в общо седем жилища.

През 2012 г., след като живее три години под наем, Мъск купува имението в колониален стил с площ от 1880 кв. м, казва Брайън Адес, брокер на недвижими имоти в Sotheby’s International Realty, който представлявал милиардера при покупката на дома му в Лос Анджелис. Дружества с ограничена отговорност, свързани с Мъск, притежават други две къщи на същата улица, включително ранчо, което някога принадлежало на актьора Джийн Уайлдър. То е превърнато в частно училище, показват документи. В интервю за Beijing Television, качено в You Tube, Мъск споделя, че създал училището за петимата си сина.

През 2015 г. милиардерът придобил още няколко имота на съседна улица. Дружеството с ограничена отговорност Duck Duck Goose, което споделя адресите на Фондация Мъск и централата на компанията му Space X, купило скромно ранчо за 4,3 млн. долара. 

Подходът с изкупуването на цели квартали е обичаен сред супер богаташите, включително технологичните милиардери. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг плати над 50 млн. долара за пет къщи в Пало Алто, щата Калифорния, а комплексът в Мърсър Айлънд, щата Вашингтон, на покойния съосновател на Microsoft Пол Алън се състоеше от 13 различни парцела и включваше осем къщи.

Някои от придобитите от Мъск имоти вероятно са повишили стойността си. 

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК