Музиката в колата намалявала стреса, докато шофираме

Напрежението зад волана е голямо, особено в задръствания

02.12.2019 | 23:20 Редактор: Василена Василева
Музиката в колата намалявала стреса, докато шофираме

Колко често попадате в задръстване, тръгвайки си от работа? Когато сте в автобуса се изнервяте, стоейки на едно място, но напрежението е много по-голямо, ако карате автомобил. Понякога една секунда невнимание може да ви докара куп главоболия. 

Стресът по време на шофиране е определен за един от рисковите фактори за сърдечен удар и други проблеми със сърцето. 

Най-доброто решение за намаляване на стреса по време на каране на кола е слушането на музика. Това твърдят учени, провели проучване през октомври 2019, данните от което са публикувани в "Complementary Therapies in Medicine". 

Изследователите наблюдавали как музиката по време на шофиране влияе на тялото. За целта наблюдавали 5 здрави жени на възраст между 18 и 23 години, които не били отлични шофьoри. Тъй като предишни изследвания доказали, че дамите са по-стресирани зад волана и от друга страна са по-чувствителни на слухова стимулация. 

За да преценят как стресът влияе на жените, изследователите използват специални монитори за сърдечен ритъм, поставени върху гърдите им. Така могат да проследят как се променя сърдечната им честота. След това те трябвало да карат автомобил по един и същи маршрут два последователни дни. По време на втория трябвало да слушат музика. 

Данните показват, че променливостта на сърдечната честота е по-голяма при слушането на хубава музика. А това означава, че в тези моменти те са по-спокойни. 

Снимка: Pixabay

Цялата статия четете в Tialoto.bg