До 2000 лв. ще е глобата за рисуване на графити в София, позволяват го само на 4 места

Столичани приветстват идеята градът да придобие нова визия

01.02.2023 | 18:20 Редактор: Петя Кръстева

Започна масово почистване на графити в центъра на столицата. От Столичната община предлагат да се въведе и глоба до 2000 лева за драскане по сградите. Ще бъде въведена и бърза и лесна процедура за регламентирано рисуване на фасади с графити.

Обособяват се 4 свободни стени за съвременно градско изкуство- в "Южния парк", в подлезите на моста "Чавдар" и гара "Подуяне", както и в парка срещу Университета за национално и световно стопанство. Започва и почистване на сградите в центъра. 

"Могат да бъдат почиствани фасади на храмовете, училища, обществени сгради, елементи на градското обзавеждане, обекти в града изобщо, не само фасади. Собственици на частни сгради могат да потърсят помощ от Столичния инспекторат, те ще бъдат отговорни за сигналите", поясни председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Предстои да се закупи техника и да се обучи персонала на столичния инспекторат, като средствата ще се заделят от общинския бюджет. Изработена е визия за 4 от основните улици- "Солунска", "граф Игнатиев", "Шишман" и "6 септември". 

При почистването на частните сгради ще се работи в тясно връзка със собствениците. Веднъж почистена, повърхността ще се обработва специално, за да е невъзможно повторно да бъде надраскана. Предвиждат се и санкции за нарушителите до 2 хил. лева. 

"Тази протекция, която предвиждаме - ще предпази сградите от повторни надрасквания или ще улесни почистването, ако все пак има такива надрасквания", коментира Иво Пенев от Столичния инспекторат.

Столичани приветстват идеята градът да придобие нова визия - без графити.

"Тези, които са красиви, може да останат, но другите - разни драсканици, просто не върви на нашата култура и възпитание", подчертава столичанин.

Почистването на графитите ще започне в началото на март.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.