Улесняват процедурите за строителни разрешения

Ще бъдат съкратени сроковете за издаване на нужните документи

28.10.2021 | 17:58 Редактор: Теодора Патронова

Улесняват процедурите за издаване на строителни разрешения. А причината - дългите срокове и корупцията, за която има предпоставки. Това, оказва се, е и един от факторите инвеститорите да се отказват от страната ни. Регионалното министерство отменя и две наредби, които предизвикаха обществено недоволство.

За да се избегне продължаващият с години бюрократичен хаос за издаване на строително разрешително от Регионалното министерство предлагат сроковете да бъдат съкратени, което се очаква да намали корупцията и да върне чуждестранните инвеститори.

"Това е причината поради която изгонихме много чуждестранни инвеститори от България. Той казва на втория месец "бай-бай България".  Аз ако чакам 5 години, моето инвестиционно намерение ще се промени 5 пъти", заяви арх. Виолета Комитова.

На този фон наредбата, която задължаваше строителите - всички нови апартаменти да са предвидени за хора с увреждания, се връща в първоначалния си вариант: на 30 апартамента, 1 жилище да е пригодено за целта.

Паспортизацията на сградите окончателно отпада.

Заложени са и промени в други текстове на Закона за устройство на територията, отнасящи се до регулацията и отчуждаването на имоти. След смъртта на дете, ударено от оголен кабел от шахта в София, всички преместваеми обекти също ще трябва да притежават разрешително за строеж.

Комитова обърна внимание, че те са свързани, имат ток и вода и канал, но никой не се е подписал за тези връзки.

"Трябва да е ясно кой го е извършил и да има отговорен. Предвижда се и корекция в така наречената поправка "Артекс", каза арх. Влади Калинов от ДНСК.

 Промените ще влязат в сила след разглеждане в бъдещото Народно събрание.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК