Задочен спор: Лекарите в Банско поискаха отговори от ген. Мутафчийски

Медиците категорично отрекоха да са укривали хора със симптоми на коронавирус

02.04.2020 | 12:41 Редактор: Тодор Петров

Нова задочна размяна на реплики между началника на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчисйки и общопрактикуващите лекари в Банско. Повод за това стана съмнението, че има укрити данни за хора със симптоми на коронавирус.

Тази сутрин пред поликлиниката в Банско общопрактикуващите лекари от града категорично отрекоха съмненията, че е укривана информация от здравните служби за заразени. 

"Напълно безпочвено. Недоумяваме откъде е дошла тази информация, че ние укриваме пациенти, за нас това е напълно необяснимо. Съдействали сме по всички възможни начини, работили сме в условия, в които работят всички колеги в цялата страна, съобразно указанията, дадени ни от всички институции", коментира д-р Нели Дузманчина.

"По РЗИ 21 са суспектни, които ние сме подали, за да се направи изследване. Те не са положителни. Не разбрах откъде дойде цифрата 50. Мисля, че цифрата, която спомена д-р Мутафчийски, не идва въобще от пробите, които са взети от Банско", посочи  д-р Христина Рускова.

Тази сутрин проф. Мутафчийски разясни думите си: Кой ги е обвинил в това, че са укривали, вие или аз? За двуседмичния период за карантината в Банско имаме една група бременни, които са дадени за изследване, нищо повече. Останалите са приети в болници и също така свързаните с Банско лица са от Ловеч и от Карнобат. Това казах аз, не съм обвинил никого. За мен е важно дали е спазена процедурата.

Медиците са категорични, че са работили по правилата. А в момента пациентите с пневмония, настанени в най-близкото лечебно заведение до Банско - в Разлог, са 13. Трима от тях са с положителна проба за коронавирус. Двама от тях са изследвани с бърз тест.

"Имам един въпрос към д-р Мутафчийски. Вие сте хирург. Оперирате някого и той се влошава, а понякога се случва и да почине човек. Как ще го скриеш? Задавам Ви прост въпрос и искам ясен отговор! Боя се, че може би трябва да се намери спешно група пациенти, които да оправдаят блокадата на Банско, но това са само мои мисли", настоя д-р Георги Русков.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
kralimarko
преди 4 години
Печалбарчета, лакоми за пари с купени дипломи са с купени души Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Ken
преди 4 години
"суспектни", "цифрата 50" - какво става с българския език и с общата култура ? Сигнализирай за неуместен коментар