Сбогом, Госпожа Стихийно бедствие!

Ще запомним Стоянка Мутафова с блестящите ѝ роли в театъра и киното

06.12.2019 | 13:11 Редактор: Тодор Петров

Легендата на българския театър Стоянка Мутафова почина на 97-годишна възраст рано тази сутрин. Поклонението пред великата актриса ще се състои в понеделник между 11 и 16 часа в Сатиричния театър. 

Сатирата е мястото, което винаги ще свързваме с Мутафова. Не само заради блестящите ѝ роли, но и защото беше от създателите на този театър. Казваше за себе си, че винаги е усещала таланта си. А също, че никога не е била много весела, но вижда смешното в хората. 

Иска да стане балерина, но по настояване на баща си завършва класическа филология в Софийския университет. Казва се Стояна, но остава в паметта като Стоянка заради сгрешен афиш за първото ѝ представление. Играе се в Прага, където учи в Академията за изкуства. 

В България първата ѝ сцена е тази на Народния театър, но любовта ѝ остава само към Сатиричния. Казваше, че сцената на Сатирата била най-свободна по времето на социализма. 

Първата ѝ роля е в "Баня". От малкия екран я помним с ролите в телевизионния театър в "Женско царство", "Вражалец", "Малакова". Стоянка Мутафова е неизменна и любима част от новогодишните програми на обществената телевизия. Грее и от големия екран с роли в ленти като "Любимец 13", "Кит", ",Топло", "Вчерашни целувки". 

От сцената на театъра до последно Мутафова разсмиваше в "Шокова терапия", "Скакалци", "Столетие мое", преведено специално за актрисата, и неповторимата "Госпожа Стихийно бедствие" - метафора, превърнала се сякаш в част от името ѝ. 

Мутафова вече е част от звездите в небесния театър. Представя се там с най-голямата награда за всеки артист - искрената любов на поколения българи. 

Вижте още във видеото, подготвено от репортера Благой Цицелков. 

Харесайте страница ни във Facebook ТУК