Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Милен Желев: Животът на кабинета "Денков-Габриел" зависи от "изпирането" на Борисов

Символична е подкрепата на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, категоричен е политологът

06.06.2023 | 21:24 Редактор: Калина Донкова

"Рано или късно ще има нови избори, аз се съмнявам, че те ще бъдат след четири години", това коментира в ефира на предаването "Директно" политологът Милен Желев.

По думите му животът на новия редовен кабинет донякъде зависи от това дали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъде "изпран", дали ще има обвинения срещу него и какво ще се случи с имунитета му.

"Има нещо символично в тези девет месеца. Не можем да гадаем какво ще излезе от утробата на парламента - това не зависи само от местните избори, които са лесни за предвиждане. Българският обществен живот е особено динамичен в последните няколко месеца. За нас е ежедневие да слушаме за смъртните случаи на високи по ранг лица от криминалния контингент у нас и ние сме свиканли да говорим за това като за нещо нормално. Това е само част от колелото, което се върти", смята той.

"Предизборната кампания у нас се води 365 дни в годината", категоричен е Желев и посочи, че очакванията за по-спокойно политическо лято са имагинерни.

"Имаме главния прокурор, който прилага тактиката на изгорената земя. Той смята, че ако той ще си тръгне, ще повлече всички след себе си. Имам чувството, че целият политически елит на България обяви война на Гешев и той отвръща със същото, но той има своите механизми да ги удари, където най-много боли. Предстоят интересни разкрития, от които обаче не ни чака нищо добро", изтъкна политическият анализатор.

Според него е налице крещяща липса на приемственост между служебния кабинет на президента Румен Радев и новата редовна власт, след като по-рано днес бяха освободени всички заместник-министри от правителството на Гълъб Донев.

"Това е недвусмислен жест от страна не на Гълъб Донев, а от страна на държавния глава Румен Радев. Тук не става дума просто за една церемония по символично предаване на властта. Тази приемственост е особено важна за всяко едно министерство, когато се подхожда негативно към тези, които идват след теб, се очаква това да се върне като бумеранг към теб", смята още анализаторът.

Желев е на мнение, че както освобождаването на заместник-министрите, така и напускането на президента на залата на Народното събрание по време на клетвата на новия кабинет, е част от серия целенасочени действия от страна на Радев.

Отчетливото противопоставяне на институциите у нас е лош белег за българската демокрация, убеден е той.

"Има един разпад на институциите, има едно непознаване на процедурните норми, на процедурните традиции", коментира още политологът пред Bulgaria ON AIR.

От днес експертите в кабинета "Денков-Габриел" вече са политически лица и ще търпят както позитивите, така и негативите от решенията си да станат част от правителството, смята политологът.

"От днес те ще бъдат разглеждани само като хора на Кирил Петков и хора на Бойко Борисов и ще бъдат заливани с кал", уверен е Милен Желев.

Като символична и неслучайна определи той подкрепата на ДПС за редовния кабинет в лицето именно на лидера на движението Мустафа Карадайъ и депутата Делян Пеевски.

"С тези два пръста, с които те се включват в това правителство, въпреки че държаха да кажат пред медиите, че не подкрепят състава на кабинета, всичко това има за цел да стигне до всяко едно населено място в България и да стане ясно кой с кого е", заключи политологът.

Вижте целия разговор във видеото.