Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Шефът на правната комисия: Парламентът нарушава законодателния процес

По-голямата независимост на НСлС е крачка в правилната посока, смята Стою Стоев

02.06.2023 | 18:15 Редактор: Тодор Петров

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за съдебната власт. Една от основните промени, която беше приета, е Националната следствена служба (НСлС) да се извади от прокуратурата.

"Имаше сигнали, че има намерение да бъдат гласувани негласувани в правна комисия текстове. Целият законодателен процес беше нарушен. Част от тези текстове бяха отхвърлени преди две седмици на първо четене. В зала се направи предложение да бъдат разгледани в нарушение на правилника. Парламентът не трябва да работи по този начин  -  на коляно да се пишат законопроекти на второ гласуване", коментира председателят на правната комисия в парламента Стою Стоев от "Продължаваме промяната - Демократична България" в предаването "Директно".

По думите му по никакъв начин не се променя процесуалната доминация на прокуратурата в досъдебния процес, а господар на досъдебния процес е прокуратурата.

"По-голямата независимост е крачка в правилната посока, но начинът, по който се прие, буди недоумение", изтъкна Стоев пред Bulgaria ON AIR.

Според него Атанас Славов, като бъдещ министър на правосъдието, може да взема много активна позиция и да се заеме с проект на Конституция. Ще може да се подготвят доста добре издържани текстове, смята той.

Стоев е на мнение, че няма изгледи НС да тръгне да избира членове на ВСС за настоящия състав.

Гостът посочи, че остава усещане, че се прави моментна промяна на мнозинството за избор и освобождаване на главния прокурор, но всъщност е дългогодишна препоръка на Венецианската комисия.

"Въпросът е какво подбуди промяната на решението на определени политически формации да действат по-бързо", каза Стоев.

Според него с промените в Наказателния кодекс няма да бъде постигната голяма цел - превенцията.

"Предложенията не са лоши. Всички формации се съгласиха, че решението трябва да е надпартийно. Да излезем с текстове, които са адекватни на обществената опасност. Основно се променят наказанията, свързани с пътнотранспортните произшествия. За да постигнем превенцията, трябва да се подобри процесът по осъществяване на контрола. Не може да няма контрол върху рецидивисти с множество престъпления", заяви Стоев.

Гледайте целия разговор във видеото.