Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Председателят на БТС разкри изпращани ли са "мутри" да сплашват хижари

Бизнес интереси стоят зад атаките срещу туристическия съюз, твърди Венцислав Венев

02.06.2023 | 16:30 Редактор: Юлиан Христов

 

Нашата задача е цялата материална база да я поставим в състояние, така че да бъде използваема и туристите да се чувстват удовлетворени. Това каза председателят на Българския туристически съюз Венцислав Венев в предаването "Директно".

Той отговори на твърденията, според които стопани на хижа са били изведени насила от ръководството на Съюза. 

"Едно от най-важните условия я е там да има стопанин. Когато един наш обект няма стопанин, ние трябва да направим така, че да има такъв. Това, което вие наричате спорове, беше привеждане на една от нашите хижи, която беше без стопанин. Нямахме договор с тях и направихме така, че тази база след 15 юли да има един коректен стопанин", обясни Венев. 

На обвиненията, че са изпращани "мутри", за да бъде освободена въпросната хижа, той обясни, че такова нещо не е имало. 

"Тези действия, които бяха направени от оперативното ръководство на БТС, са продиктувани от решение на управителния съвет и заповед на изпълнителния секретар на нашия съюз. И всичко е било законно, нормално и в рамките на добрия тон. Тези реплики, които се появиха във Facebook, бяха в резултат на едни други интереси, които се опитваха да ме дискредитират лично", обясни председателят на БТС. 

Според него няма рискове за стопани, които коректно стопанисват обекти на съюза и други обекти, за които съюзът е поел отговорност да бъдат стопанисвани. 

"Има някои стопани, които след дългогодишно стопанисване на даден обект, имат усещането, че са го придобили, че е тяхно, без да имат съответните документи, без да имат съответната оторизация от страна на БТС. Когато един такъв обект отиде в една такава посока, редно е стопанинът и собственикът на този обект да вземе съответните мерки", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му към базата на БТС има огромен интерес не само от страна на бизнес средите, заради което е имало атаки срещу Съюза. 

Венев каза, че Съюзът организира през лятото детски лагери, в които ще бъдат обучавани ученици, за това как да общуват с планината, как и къде могат да запалят огън, как да опънат палатка и как да бъде опазена природата.  

"Да можем да обучаваме подрастващите в добро отношение и почит към природата", каза председателят на БТС.  

Има инициативи по ориентиране, скално катерене и оказване на първа помощ в планината. 

Гледайте целия разговор във видеото.