Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Политическите проблеми ни пречат на реформите, препоръчани от ЕК

"Очевидно има доста несигурност както вътрешно, така и на европейско ниво", каза Калоян Стайков

01.06.2023 | 10:42 Редактор: Искра Ангелова

Преди седмица Европейската комисия изпрати до България 3 важни препоръки, свързани с икономиката на страната. Най-сериозната - да сложим край на енергийните помощи за бизнеса, като парите отидат за намаляване на дефицита.

"Това ни дава насоки как по-добре да се справим с настоящата ситуация. Очевидно има доста несигурност както вътрешно, така и на европейско ниво. Съответно ЕК е ангажирана с препоръки. Това са ежегодни доклади, които правят оценка на цялостната икономическа обстановка и дават препоръки, които са в синхрон със стратегически документи", каза главният икономист от Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков в студиото на "Директно".

А по думите му след като има препоръки, значи може да се говори за проблем.

"Малко по-трудно е да се квалифицира колко дълбок е този проблем, но България не е единствената страна, която има препоръки. След като продължават препоръките, очевидно не вършим това, което е необходимо, но последните 2 години са по-особени, тъй като имаме вътрешнополитически проблеми, които затрудняват част от тези реформи, а в други случаи задълбочават проблемите", допълни Стайков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.