Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Политолог: Президентът е изнервен, няма желание да се съобразява с партиите

Радев изчака да се развие скандал, за да връчи мандата, заяви Светлин Тачев

30.05.2023 | 14:44 Редактор: Вяра Димова

Има политическа криза, има институционална криза, въпреки това, като страна част от ЕС и от НАТО, нямаме отправна точка накъде да се насочим. Днес ситуацията е по-различна отколкото в края на 90-те години. Президентът е изнервен, видя се от начина му на изразяване. Самият той нарочно изчака да се развие скандалът, за да връчи мандата. Румен Радев няма желание да се съобразява с политическите формации.

Така политологът Светлин Тачев коментира в предаването "Директно" политическата ситуация у нас. По думите му създаването на правителство изглежда като трудна задача. 

"Основното решение е в ГЕРБ. Те успяха да излязат от изолацията, да бъдат легитимирани и след изтеклите записи са в ситуация, в която да диктуват. Управление с "Продължаваме промяната" ще им позволи още повече да се легитимират, от друга страна могат да ги изтощят, както през годините стана с Реформаторски блок и Обединени патриоти", даде пример Тачев.

ГЕРБ е силата, която решава, изтъкна политологът. "Те са в ситуация да изискват повече. Идеята, с която "Продължаваме промяната - Демократична България" искаха да управляват, беше политически кабинет, в който ГЕРБ да няма голяма възможност да въздейства. Ако се стигне до експертен кабинет - е отстъпление за "Продължаваме промяната" пред ГЕРБ", посочи гостът.

Според него има един вариант за правителство.

"Това, което беше до момента, т.е. идеята за обединение на двете сили и да се търси възможност за конституционно мнозинство от гледна точка на съдебна реформа. Всичко, случило се до момента, разбърква картите", каза още Тачев. 

Гледайте целия разговор във видеото.