Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Украински бежанки у нас стават жертва на рискови обяви за работа

Бежанците са уязвими на трафик и експлоатация с различни цели, смятат Ернеста Русева и Камелия Димитрова

27.03.2023 | 21:20 Редактор: Калина Донкова

Украинските бежанки у нас са уязвими и в риск от това да станат жертва на трафик или трудова експлоатация. Това обясниха в студиото на предаването "Директно" Ернеста Русева от Националната комисия за борба с трафика на хора и Камелия Димитрова от Фондация "Дигнита".

Те представиха данните от ново изследване, според което са налице рискови обяви за работа, насочени към украинките на наша територия, често с необичайни изисквания.

"Като една голяма удивителна поставихме обяви, които изискват снимки и лични документи за сметка на CV. Презумпцията ни е, че един работодател би се интересувал от квалификацията на даден човек, от неговия трудов стаж, а не от снимката му или паспортните му документи. Такива са били изисквани", посочи Димитрова.

Друг пример са случаи, в които кандидатът ясно посочва, че няма нужната квалификация, но т. нар. работодател все пак го вика на среща.

"Имахме такъв случай конкретно на една обява, с която се търсеше масажистка в туристическия сектор. Първо, фирмата изобщо не можеше да бъде намерена никъде по регистрация или в интернет и единственият начин за кандидатстване беше лична среща", разказа още тя.

По думите на Русева от самото начало на войната в Украйна тези бежанки у нас са идентифицирани като уязвими и попадат в рисковата група, когато става дума за престъпления с цел трафик или някакъв вид експлоатация.

"С оглед на това, че в световен план Украйна е държава на произход, каквато е и България, на Европейско ниво се предприеха координирани мерки за това да дадем адекватен отговор на тези рискове. У нас няма формално идентифицирани пострадали от трафик на хора сред гражданите на Украйна. Получаваме сигнали за различен тип рискови ситуации от различни групи граждани, както и по-скоро консултативни сигнали от хора, които са попаднали в рискова ситуация", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Според нея обаче са необходими повече усилия по отношение на идентификацията на жертвите на подобен тип престъпления, друг проблем е още, че самите жертви често не се разпознават като такива и не подават сигнали.

Вижте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Само за Украйнки ли се отнася?!?!?! Или и за Палестинки? или за други националности и религии.......Ако е изолирано като извадка единствено и само за тях означава, казаното и написаното е Едностранчиво и Тенденциозно!!! Защо Фондациите не ги вземат при тях?!??! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
За една професия от древни времена? Сигнализирай за неуместен коментар