Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Финансов експерт: България е оазис, когато говорим за лихвите по кредитите

"Расте размерът на заемите", които теглим, посочи Деян Василев

27.03.2023 | 20:48 Редактор: Калина Донкова

Банките в България продължават да предлагат много изгодни условия по кредитите, което успокоява потребителите. Това коментира в ефира на предаването "Директно" заместник-председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България Деян Василев.

Последните два месеца на миналата година е отчетено забавяне и дори затишие по отношение на покупката на жилища и тегленето на ипотечни кредити. "На фона на високата инфлация обаче, закупуването на имот остава предпочитан вариант като мярка за туширането на ефектите от нея", изтъкна той.

"Много интересно е, че дори основният лихвен процент у нас е вече над 2%, а лихвата по ипотечен кредит към месец февруари е все още на почти рекордно дъно от 2,6%. Интересното при нас е, че лихвите по кредитите се образуват върху лихвите по депозитите. Банките не са тръгнали да увеличават лихвите по депозитите към вложителите, ресурсът е нисък и много от банките образуват техния плавен лихвен процент, т.нар. "референтен лихвен процент", като статистика, която БНБ публикува средно за банковата система", поясни финансовият експерт.

По думите на Василев именно затова България към днешна дата е оазис, когато става дума за лихвите по кредитите.

Расте обаче размерът на заемите, които потребителите теглят, обясни още той пред Bulgaria ON AIR.

"Средният кредит за 2022 година е бил 145 хил. лева, преди 5 години е бил около 105-110 хил. лева. Около 40-50% увеличение, цените на имотите също скочиха осезаемо през последните няколко години. Въпреки скока на цените на имотите, в последните 1-2 години не могат да се намерят оферти над 85% от стойността на имота. Но с увеличаването на стойността, хората теглят. Това показва, че доходите на тази част от населението са растели, те могат да си позволят и се вместват в съотношението дълг - доход", разясни Василев.

Той бе категоричен, че независимо, че към този момент лихвите по ипотечните кредити са ниски, то това не означава, че те ще останат такива и призова потребителите да се интересуват как се образува променливата лихва, когато теглят заем от банка.

Вижте целия разговор във видеото.