Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Над 1 млн. българи не работят. Причината - не искат и не търсят работа, смята експерт

Немалка част и не учат, поясни Георги Първанов

22.03.2023 | 13:06 Редактор: Калина Донкова

Над 1 милион българи на възраст между 15 и 64 години не работят. Това показват последните данни на Националния статистически институт. Някои от тях учат, други имат здравословни проблеми, които не им позволяват да работят или пък се грижат за болен роднина. Налице е обаче голяма група, която просто не иска да работи, а други не вярват че могат да си намерят работа, сочат още данните.

По думите на експерта по човешки ресурси Георги Първанов това са хора, които не търсят работа.

"Не търсят работа и голямата част от тях не учат, и не са активни. Статистиката обхваща хората от 15 години нагоре, а не от 18 и другото е - много малка бройка, само 100 хиляди над 65 години, които работят. Това е огромен резерв на пазара на труда. Поне 200-300 хиляди хора, които са над 65 години, могат да се върнат на пазара на труда", посочи той в ефира на предаването "Директно".

Първанов уточни, че посочените данни хора от 15-годишна възраст са тези, които имат право да работят с разрешение на родител и на Инспекцията по труда, и често става дума за сезонни работници. Въпреки това обаче те са активна част от пазара и допринасят с внасяне на осигуровки в държавата.

"В предишни цифри от минали години е обхваната същата статистика от 15 до 65 години. Почти всички икономисти имат консенсус за едни около 16% отгоре, които са заети в сивия сектор или получават доходи, които са нерегламентирани. Големият въпрос е в останалите проценти какво влиза и от какво живеят тези хора", смята още експертът.

Според него към днешна дата наблюдаваме рекордно ниска безработица и би било всички тези хора да се върнат на пазара на труда.

Първанов очерта и новите тенденции на трудовия пазар.

Вижте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 1
експерт
преди 1 година
Всички работят, само че в сивата икономика. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
Краси
преди 1 година
Интересно е ,колко % са "бразилци" от този 1 милион? Сигнализирай за неуместен коментар