Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

48-ото НС - повече приказки и по-малко работа? Най-много говориха от "Възраждане"

Според Здравко Черкезов цялото говорене от парламентарната трибуна е било предизборна кампания

08.02.2023 | 19:40 Редактор: Ирена Бакърджиева

Анализатори поставят слаби оценки за работата на 48-ото НС, защото имаше повече скандали вместо свършена работа. Същите анализатори отчетоха и че в този парламент е имало народни представители, които рядко са ходили на работа.

"Повече приказки и по-малко работа. Този парламент беше необикновен сам по себе си, дори сравнен с другите парламенти, които не успяха да възпроизведат редовен кабинет. Такива бяха и 45-ият, и 46-ият. Те траеха само един месец. 48-ият парламент продължи 3 месеца и това е изцяло заслуга на президента Радев, който бави до последно и консултациите, и връчването на третия мандат", заяви политологът и журналист Здравко Черкезов от платформата "Стража" в предаването "Директно".

Гостът обясни, че идеята е била да бъдат гласувани закони, но още от самото начало е проличало, че няма да се формира мнозинство в този парламент, след като той 3 дни си избираше председател.

"Този анализ, който ще представим, е уникален сам по себе си. "Стража" е платформа за парламентарна прозрачност. Ние можем да следим данните от парламента, които са публични, но много трудни за представяне пред обществото. Ние можем с 20 години назад да разберем кой депутат, какво е казал и колко е говорил от парламента трибуна", уточни Черкезов пред Bulgaria ON AIR.

Първата графика, която политологът представи, е класация на депутатите, които най-много са говорили в 48-ия парламент. Според нея първенец е Петър Петров ("Възраждане"), а след него е Костадин Костадинов ("Възраждане"). След тях се нареждат Асен Василев ("Продължаваме промяната"), Цончо Ганев ("Възраждане"), Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Корнелия Нинова (БСП).

"Най-много са говорили "Възраждане", следвани от ГЕРБ и в края на класацията има депутати от ДПС. Това бяха трите парламентарни групи, които бяха опозиция в миналия парламент", подчерта Черкезов.

Следващата графика показва колко депутати общо са говорили в парламентарните групи. На нея се вижда, че това се е случвало поравно, защото нямаше нито управляващо мнозинство, нито опозиция в този парламент.

"Имаше дебати по доста от законопроектите, които впоследствие бяха приети. Това беше, защото това НС имаше отговорност пред българския народ. Тя ѝ беше спусната свише от президента Румен Радев – да бъдат гласувани законите, които са нужни, за да се получи следващият транш с пари по ПВУ. Най-големият вносител на законопроекти в този парламент е МС, защото те бяха задължени още в първата седмица от депутатите да внесат тези нужни законопроекти", изтъкна Черкезов.

Според него цялото говорене от парламентарната трибуна е било предизборна кампания. Той добави: "Работата на 48-ия парламент не може да се нарече загубено време от гледна точка на тези гласувания и закони по ПВУ, гласувахме военна помощ за Украйна, F-16, беше прегласуван Бюджет 2022 г. да продължи действието си и тази година – неща, които трябваше да се случат".

"От "Стража" сме систематизирали и кой как е гласувал в този парламент. Това е процент съвпадение колко една парламентарна група е гласувала заедно с друга – около 50-60% са съвпаденията. ГЕРБ и ДПС са съвпадението, което е най-голямо в статистиката. Следващите са от "Продължаваме промяната" и ДБ. Най-малко съвпадение има между ДБ и БСП, и "Продължаваме промяната" и ДПС.

Данните от 47-ото НС показват, че ДБ и БСП имат 89% съвпадение, защото са част от управляващото мнозинство, но заключението на Черкезов е, че това е било нормален парламент, защото в него е имало и опозиция.

Гледайте целия разговор във видеото.