Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Съдов хирург: Ковид повиши много броя на болните от сърдечно-съдови заболявания

Ще се борим дъло с последиците от пандемията, категоричен е д-р Васил Козаров

08.12.2022 | 15:18 Редактор: Калина Донкова

Веднага след острата фаза на пандемията от Ковид-19 - броят на болните от сърдечно-съдови заболявания се е увеличил значително. Това каза в ефира на предаването "Директно" съдовият хирург д-р Васил Козаров от болница "Лозенец". 

По думите му една от основните причини е, че в активния период на пандемията голяма част от пациентите с различни диагнози бяха лишени от достъпност до здравеопазване.

На този фон обаче вирусът причинява немалко усложнения, а пост-Ковид синдромът е феномен, чийто последици предстои да бъдат анализирани, коментира още д-р Козаров.

"Факт е, че Ковид-19 нанесе много щети на сърдечно-съдовата система на всички пациенти. Ние, като съдови лекари, никога не сме преглеждали толкова пациенти, развили съдови заболявания, различни емболии и тромбози, колкото в месеците на пика на Ковид. Пост-Ковид синдромът е феномен, не само медицински, но и социален, икономически, дори политически", смята съдовият хирург.

Вижте целия разговор във видеото.


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Бъдете коректни! Повишеният брой на болните от сърдечно-съдови заболявания е причинен от ваксините уж срещу ковид! Сигнализирай за неуместен коментар