Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Нямаш винетка - не минаваш ГТП: Омбудсманът даде текстовете на Конституционния съд

Диана Ковачева и с аргументи срещу част от предвидените текстове в Закона за личния фалит

02.12.2022 | 12:37 Редактор: Калина Донкова

Разпоредба от Закона за движение по пътищата предвижда при незаплатени пътни такси - винетка или тол такса, шофьорите да не могат да минат редовен периодичен технически преглед на превозно средство.

Омбудсманът Диана Ковачева вече е атакувала текстовете пред Конституционния съд. Аргументът - разпоредбата противоречи на текстове от Конституцията на Република България, защото ограничава основни права на гражданите като свободно придвижване в страната и правото за напускане на нейните предели, както и конституционни принципи като принципа на правовата държава.

"Няма никаква връзка между това да се явиш на технически преглед и да имаш винетка. Ти можеш да имаш кола, която караш само в града, изобщо не напускаш града, не ти трябва винетка, а в същото време, за да минеш преглед, те задължават да имаш винетка. В този случай, смятам че това е несправедливо и абсурдно, а и нарушава свободата на придвижване на хората в рамките на държавата ни. Карат ги да плащат едни пари, които са неоснователни", коментира тя в ефира на предаването "Директно".

Ковачева коментира и приетия на първо четене в Народното събрание Закон за несъстоятелността на физическите лица, по-познат като Закон за личния фалит.

"Трябва да има такъв закон, но аз смятам, че той трябва да има по-широк обхват. Тоест, да не спира само до лицата, които имат имущество, а да продължи към тези, които нямат имущество, с което да погасят задълженията си. Този закон трябва да бъде ориентиран към онези добросъвестни дъжници, които обективно и трайно не могат да погасяват своите задължения, а не върху тези, които по някаква причина са се укривали и са се възползвали от невъзможността на кредитора да ги намери", смята общественият защитник.

Ковачева се опасява и от друго - Министерството на правосъдието предлага тези производства да се движат от синдици, което може да оскъпи многократно процеса.

"В момента производството, което е предложено, е много скъпо и длъжникът ще влезе в още дългове, като той ще трябва да погасвява разноските за производствовто, а също така, да заплати и на синдика за неговия труд. Вариантът с държавни съдебни изпълнители е много по-добър и много по-евтин", коментира тя. 

По време на разговора Ковачева засегна и темите за подпомагането на енергийно бедните домакинства, както и предложените от нея промени, касаещи правото на зрелостниците да се явяват повторно на матура при неудовлетворителен успех.

Вижте целия разговор във видеото.