Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Случаите на ХИВ в България растат, пандемията е затруднила превенцията и тестването

Не разполагаме с достатъчно места за тестване, алармират експерти

01.12.2022 | 18:30 Редактор: Калина Донкова

България може да регистрира над 300 новооткрити случая на ХИВ през тази година. Това каза в ефира на предаването "Директно" инфекционистът д-р Ивайло Паков. Традиционно страната ни отчита около 200 на година.

Все пак, страната ни е сред държавите с ниска честота на ХИВ инфекцията. Според д-р Паков обаче това не означава, че не трябва да се обръща внимание на заболяването. 

Едно от обясненията за ръста на новооткритите ХИВ-позитивни у нас е пандемията от COVID-19, която сериозно затрудни достъпа до тестване и превенция на разпространението на заболяването.

България не разполага с достатъчно кабинети, в които да се извършва тестването за СПИН, не са налице и достатъчно кампании за информация и превенция, твърди психологът Анна Любенова.

"Буксуваме по линия на превенцията. Отдавна нямаме специализирани програми, които да работят с най-уязвимите групи. Буксуваме в начина, по който осигуряваме условия за тестване. Тестването за ХИВ е много специфично, то трябва да се прави на определени места, от добре подготвени хора, за съжаление, много такива екипи загубихме", обясни тя. 

И двамата специалисти подчертаха, че редица центрове за тестване, както и почти всички организации, работещи в помощ на ХИВ-позитивните у нас, вече са прекратили дейността си.

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН.

"Стигмата в България продължава да бъде много силен фактор, включително в определянето на приоритетите и целите, които си поставят политиците в това отношение", на мнение е Любенова.

Вижте целия разговор във видеото.