Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Доброто психично здраве на мъжа - ключ към превенцията на домашното насилие

Фотоизложбата "Чуй гласа ми" поставя темата на фокус

30.11.2022 | 14:33 Редактор: Калина Донкова

Обществените норми налагат на мъжете очакването да бъдат по-силни. У нас често липсва осъзнаването, че психичното здраве е важна тема и, че трябва да се грижим за него. Това коментира в ефира на предаването "Директно" Олга Минева, психолог и създател на Фондация "Emprove".

След редица кампании и инициативи за борба с насилието над жени и домашното насилие в цялост, сега фондацията поставя фокуса върху мъжкото психично здраве като ключ към превенцията именно на домашното насилие.

На 30 ноември, сряда, ще бъде открита фотоизложбата "Чуй гласа ми". Екзпозицията ще е активна до 23-и декември. Част от проекта стават шестима известни български мъже.

Личните си и емоционални признания споделят актьорът Христо Мутафчиев, олимпийският шампион Йордан Йовчев, художникът Станислав Трифонов-Nasimo, музикантът и певец на група "Остава" Свилен Ноев, поетът Илиян Любомиров, рапърът Матю Стоянов-Жлъч и журналистът Георги Тошев.

Мъжете също имат емоции и имат нужда от грижа, категорична е още Олга Минева и добавя. че мащабите на проблема с липсата на грижа за мъжкото психично здраве, не са известни.

"Ние със сигурност не знаем измеренията на проблема, защото той все още е неизговорен, той не е разпознат като проблем. Мобилизацията на ежедневно ниво кара мъжете да не се замислят и да не изговарят, а да се справят сами, както могат", обясни тя.

Вижте целия разговор във видеото.