Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Украинските бежанци масово не си търсят работа, за да имат подслон, в който да преживеят зимата

Боян Коларов от Сдружение "Граждани +" посочи основните проблеми пред избягалите от войната

25.11.2022 | 14:20 Редактор: Тодор Петров

Програмата, по която хотели и къщи за гости получават по 15 лева на ден за всеки настанен украински бежанец, ще продължат да работят до 24 февруари следващата година. Бежанци се оплакаха обаче, че не получават храната, за която се отпускат държавните средства.

"Бежанците трудно се оправят в административните процедури в България. Започнахме проект, който нарекохме "Новите граждани на България", защото украинците се оказаха ново попълнение в българския народ. Никой не знае как въобще ще преживява оттук нататък групата на бежанците", коментира Боян Коларов от Сдружение "Граждани +" в предаването "Директно".

Голяма група украински бежанци живее в частни квартири и къщи в Добрич, но най-голямата част е настанена в общежитието на частния университет. В Община Балчик, включително Кранево, украинските бежанци са почти изцяло в хотели, стана ясно още от думите му.

"Не съм чувал за хотелиери, които не искат да работят по тази програма", подчерта Коларов.

И уточни, че новата програма приютява хора, които не са на работа. Тръгнат ли на работа - програмата за подслон приключва за тях. 

"Не са наясно накъде да хванат. В момента им е осигурен покрив в тези хотели. По-скоро се притесняват и изобщо не си търсят работа, за да могат да преживеят зимата някак. Като дойде летният сезон, може би ще стане по-разкрепостено", каза още Коларов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му е огромен проблемът с децата на украинските бежанци, свързан с детските градини и училищата у нас. Изключително притеснени са, че адаптацията им трябва да започне отначало при преместването им, независимо къде е то.

"Започнахме този проект без да питаме държавата. Дадохме си сметка, че не е възможно да живеят нормално хора, които са набутани в един хотел в едно отдалечено село. Ако държавата работи с организации като нашата, може да събира много качествена информация за техните нужди и намерения", изтъкна Коларов.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
9 rate up comment rate down comment 1
0808
преди 1 година
Нашите "управници" осъществяват геноцид над българския народ....значи за укрите всичко, а за нас среден.. Сигнализирай за неуместен коментар
1
11 rate up comment rate down comment 1
Жижо
преди 1 година
А бе то най-лесно е в хотел на Слънчака или някъде по морето , да те хранят , да те поят, да ти дават дневни пари. Кой ще работи при тези условия? То и на мен да ми предложат това и аз няма да си търся работа Сигнализирай за неуместен коментар