Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Полицията и прокуратурата подценяват насилието над животни, убедени са експерти

Нужно е завишаване на наказанията, смятат ветеринарни лекари и адвокати

24.11.2022 | 11:15 Редактор: Калина Донкова

След случая с кучето Мечо, което бе пребито, а нападателят му засега остава в ареста, юристи и ветеринарни лекари започнаха национална подписка с
искане МВР да провери защо години наред полицията не предприела мерки, въпреки десетките подавани сигнали срещу извършителя.

И още – от главния прокурор инициаторите искат прокуратурата да се започне да се отнася към престъпленията, свързани с насилие над животни с небходимото внимание.

"Обществото ни се промени изключително много и е изключително чувствително на тази тема. За съжаление, това важно звено в този процес, а именно полицията и прокуратурата, подценява подобни случаи и на този етап няма задоволителни резултати от работата на институциите", коментира ветеринарният лекар д-р Мила Бобадова в ефира на предаването "Директно".

Този тип престъпления не са особено високо наказуеми според Наказателния кодекс, посочи адвокатът Мариета Караджова, чиято е и инициативата за подписката.

Текстовете, които касаят причиняването на тежки увреждания, или на смърт на гръбначно животно, предвиждат затвор до 3 години или глоба. 

"Наказанието до 3 години се заменя с глоба и така лицето, което е убило, дори и по особено мъчителен начин някое животно, получава една глоба и може да продължи да извършва същите неща отново", посочи тя. 

Според Караджова няма как престъпленията срещу животни да бъдат сравнявани с тези срещу хора.

"Ние не можем да искаме някакви изключително високи наказания, но едно съвсем леко завишаване, в рамките на 1 година, би довело до това вече да не бъдат налагани глоби, а условни присъди. Условната присъда е едно много сериозно средство, което възпира нарушителите и престъпниците да извършват престъпления повторно. При повторна проява изтърпява ефективно и условното наказание и наказанието за новото престъпление", изтъкна тя.

Вижте целия разговор във видеото.