Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Политолог: Четворната коалиция беше обречена да спре да работи

Ако "Продължаваме промяната" бяха решили да се явят на изборите с ДБ, вече щяха да са го обявили", смята Яница Петкова

11.08.2022 | 10:24 Редактор: Петя Кръстева

Как ще изглежда политическата надпревара и какви резултати можем да очакваме от нея?

Каквито и да са резултатите от изборите през октомври, партиите ще имат много тежки задачи за решаване. През последните два месеца си говорим основно за "червени линии". Политическите разговори се въртяха около определени личности и никоя от партиите не искаше да отстъпи от име. Последното правителство дойде на власт с идеята, че моралът и качеството на личността са най-важните, именно качествата и споровете около личностите доведоха до падането на тази власт. Това заяви политологът от социологическата агенция "Галъп интернешънъл" Яница Петкова в предаването "Директно". 

"Четворната коалиция, а след това и трите останали партии дадоха заявки, че така съставената коалиция беше обречена да спре да работи, защото бяха твърде различни", поясни тя. Според Петкова единственото, което е крепяло доскорошния кабинет е била омразата към общия враг. 

От думите ѝ стана ясно, че заявките за формиране на евентуална следваща коалиция са партиите да водят предварителни разговори и да бъде начертан план за конкретни политики. 

"Едни предизборни коалиции вещаят по-голяма стабилност, отколкото тепърва съставена коалиция след това", категорична бе тя пред Bulgaria ON AIR.

Петкова направи сравнение между миналогодишната предизборна кампания и предстоящата такава. 

"През изминалата година имахме едно противопоставяне - Борисов и антиборисов. През тази година обаче се наслоява и нов пласт - Русия и антирусия. Темата внася допълнителни разделителни линии между партии, които до момента бяха обединени", обобщи тя.

Политологът допълни, че ако "Продължаваме промяната" бяха взели решение да се явят на изборите заедно с "Демократична България", до момента вече щяха да са го обявили. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК