Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Ивайло Найденов: Ще е добре да опитаме да си вземем количествата от "Газпром"

Според него бизнесът не иска да влиза в геополитически спорове, но трябва да се осигури работа и газ на приемлива цена

11.08.2022 | 09:03 Редактор: Ирена Бакърджиева

Какво реши КЕВР за цената на газа, до какво ще доведе скокът на цената на синьото гориво с 60% и ще доведе ли това до фалити на бизнеси?

"Газпром" многократно е отправял писма към "Булгаргаз" през месец април. Ние като асоциация, представляваща индустриалния интерес, още в началото на март изпратихме едно писмо до министъра на енергетиката и вицепремиерите с предложение за няколко мерки на пазара на електроенергия и природен газ. Една от тях беше формиране на кризисен щаб с участието на потребителите, за да може още тогава да се планира, ако спре евентуално руският газ", заяви изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов в студиото на "Директно".

Според него новосъздаденият кризисен щаб е разумен, предвид това че сме в екстремна ситуация и че от "Булгаргаз" излязоха с потвърждение, че не са осигурени целите количества до края на годината - нещо, което от БФИЕК са подозирали. 

"Дори и седемте танкера да дойдат, ние отново имаме дефицит. Ако бъде готова връзката с Гърция, азерският газ, който в момента влиза на кулата "Сидерокастро", ще бъде пренасочен през гръцката връзка. Това ще свали цените, защото ще се върнем на първоначалния начин на ценообразуване", подчерта той. По думите му ако азерският газ и танкерите дойдат, оставят около една трета дефицит за зимните месеци.

"Чирен" е направен да поема неравномерностите на годишна база. Ако "Чирен" е пълен максимално, би могъл да поеме между 15-18% от потреблението в България. В момента към последни данни газохранилището е пълно на 52%, което е около 9% от потреблението в България на годишна база", твърди Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът смята, че кризисната ситуация не е само в България, но от май месец в страната се борим на спот пазара да запълним някакъв дефицит, което показва и липса на планиране. От думите му стана ясно, че призивите на ЕК за намаляване потреблението на природен газ в България не са много приложими, защото не сме си осигурили целите количества и защото някои от топлофикациите временно могат да минат на мазут. Ако се намали топлоподаването, хората ще се прехвърлят на електроенергия, а тогава електроенергийната система няма да издържи физически.

"Имаме и високи цени на електроенергията. Да, получават се компенсации, но тези цени на газа правят непродаваема самата продукция. Тя не може да генерира толкова средства, че да си заплати количествата, ако продължават да се държат високи тези ценови нива и това ще повлияе и по веригата на доставките, включително на "Булгаргаз", обясни той.

Найденов каза, че въпреки геополитическата ситуация, ще е добре да се опитаме да си вземем количествата от "Газпром" до края на годината, като се видят условията, които дружеството поставя на България и като се вземе политическо решение дали е приемливо това нещо да се случи. Бизнесът не иска да влиза в геополитически спорове, но трябва да се осигури работа на предприятията и газ за топлофикациите на приемлива цена.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК