Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Съветник на Желю Желев: Президентът получава 2 месеца безконтролна власт, нужна е промяна в Конституцията

Нужни са дебати за правомощията на държавния глава, убеден е доц. Михаил Иванов

05.08.2022 | 23:45 Редактор: Елеонора Танева

Президентът Румен Радев получава 2 месеца огромна власт, която никой не контролира. Това заяви съветникът на Желю Желев доц. Михаил Иванов в студиото на "Директно".

Конституционният съд ясно казва, че служебното правителство не подлежи на контрол. Когато става дума за кризи, особено многопланова, ролята на служебното правителство силно нараства. Но то е безконтролно в тези 2 месеца между двата парламента", подчерта доц. Иванов пред Bulgaria ON AIR. 

Той подчерта, че президентът може да променя състава и структурата на служебния кабинет по всяко време. 

"Това означава, че той може по всяко време да уволнява и назначава министри, поставя ги в зависимост. Президентът за тези 2 месеца получава безконтролна власт, нужна е промяна в Конституцията. Не поставям под съмнение добрите намерения на Румен Радев. Но е нужен дебат за промени в Конституцията", категоричен е бившият съветник на Желю Желев. 

В промените трябва да се стигне до разширяване или свиване на президентските правомощия. По думите му няма лошо дори в президентската република, стига да не се стига до форма за упражняване на тоталитарна власт.

"А за промени в Конституцията е нужно конституционно мнозинство, което ще бъде сложно", уточни доц. Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК