Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Бивш зам.-военен министър: България трябваше да има по-категорично решение за оръжие за Украйна

Китай се превръща в глобална военна сила с много възможности, коментира Йордан Божилов

05.08.2022 | 22:50 Редактор: Елеонора Танева

Част от рокадите, които извършва служебното правителство са логични. Това заяви бившият зам.-министър на отбраната Йордан Божилов в студиото на "Директно".

"Учудваща е бързината, с която се сменят хора на експертни нива и административно ръководство", подчерта бившият зам.-министър на отбраната. 

По думите му говоренето за доставки на оръжие от България към Украйна е пагубно.

"То не е в интерес на страната ни, нито на фирмите. Съжалявам, че решението не беше по-категорично. То беше доста половинчато, лимитиращо по отношение на възможността България да окаже помощ, да се освободи от стари образци на въоръжение и да ги замени с нови", подчерта Божилов. 

Той коментира и напрежението между Китай и Тайван. Определи го като един от най-рисковите по отношение на международната сигурност.

"Предприе се тактиката да не се дава възможност на Китай да прецени доколко САЩ биха подпомогнали Тайван в едни конфликт с Китай. Тайван е много важен за САЩ и Европа от гледна точка на свободата на търговски пътища. Страната е един от най-големите производители на компютърни чипове", заяви Божилов.

И подчерта, че големи държави се изкушават да налагат волята си с военна сила, като даде пример с Русия. Но отбеляза, че Китай също се превръща в глобална военна сила с много възможности.

"Конфликтът е регионален, но може да има глобални последици. Важно е доколко Китай ще проектира силата си не само в региона. Китай се опитва, заедно с Русия, да създава паралелни международни структури. Ще се опитат да прекроят международно правните норми и да създадат алтернативни структури", убеден е бившият зам.-военен министър. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК