Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Д-р Спиридонова: Заболеваемостта при нова Ковид вълна ще е по-ниска, говорим за епидемия

"Няма как да минем без електронното здравеопазване", посочи гостът в студиото

30.06.2022 | 12:00 Редактор: Ваня Кузманова

Новата Ковид вълна вече напомня за себе си и дава ясен знак за това, което предстои.

"Българските болници доказаха, че при екстремни ситуации са доста добре подготвени. Няма да имаме проблем да поемем следващата вълна. Считам, че вече няма да говорим за пандемия, а по-скоро за епидемия, тоест ще имаме много по-ниска заболеваемост, за което ще допринесе както високото ниво на ваксинация, така и свикването с предпазните мерки", посочи хирургът д.м. - изпълнителен директор на лечебни заведения "Хигия" и зам.-председател на Българската болнична асоциация  д-р Цветелина Спиридонова в студиото на "Директно". 

Тя добави, че втората подсилваща доза доскоро се е препоръчвала само при високорисковите групи, а сега вече е допустима и при останалата част от пациентите. 

"В рамките след 6 месец от първия бустер е възможно да се сложи втори бустер. Няма проблем за смесването на ваксините, дори някои колеги твърдят, че така имунният отговор е по-добър", допълни тя.   

"Неизбежно е увеличаването на здравноосигурителната вноска. Това, което можем да направим, е да подобрим събираемостта на здравните ни осигуровки, да излезем от зоната на сивата икономика и там, където не се плащат реалните проценти върху заплатите, да бъдат заплатени. Един от основните проблеми е липса на връзка между трите звена на българското здравеопазване - лични лекари, диагностично–консултативните центрове и болничната помощ. Пациентът, излизайки от едното звено се лута и не знае как да стигне до следващото ниво. Не е лоша системата. Българското здравеопазване се слави с неговата лесна достъпност", заяви д-р Спиридонова пред Bulgaria ON AIR.

Мнението ѝ е, че няма как да минем без електронното здравеопазване

"Електронната рецепта е изключително полезна, защото позволява изпълнението на прескрипцията на лекаря", завърши д-р Спиридонова. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК