Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

ЕП придвижи единния стандарт за зарядните устройства

Какво означава това за потребителите?

23.05.2022 | 18:30 Редактор: Калина Донкова

Европейският съюз отново подхвана идеята за общо зарядно. Този път целта е промените да станат факт наистина. По всичко личи, че се върви към тандрата USB C, като той ще трябва да се прилага за зареждане на малки електронни устройства.

Мотивът на евроинституциите е, че различните зарядни устройства създават неудобства на потребителите и произвеждат тонове ненужни електронни отпадъци.

Европейският парламент вече одобри започването на преговори със страните членки по предложението на Европейската комисия за единно зарядно.

Текстовете на Комисията обхващат зарядните за мобилни телефони, таблети, цифрови камери, аудио слушалки и микрофони, конзоли за видеоигри и преносими високоговорители. Европейските депутати обаче искат да добавят и електронните четци, лаптопи с ниско потребление на енергия, клавиатурите, мишките и електронните играчки.

Какво означава всичко това за потребителите - разговор по темата в предаването "Директно" с Владислав Иванов, генерален мениджър на ''Motorola'' за Югоизточна Европа и технологичния експерт Александър Колев.

Вижте целия разговор във видеото.