Георги Димов: Гоненето на 10 дипломати от Ердоган щеше да бъде безпрецедентен случай

По думите на бившия генерален консул в Одрин това е било много шум за нищо

28.10.2021 | 22:12 Редактор: Теодора Патронова

Турция се отказа да гони посланиците на 10 западни държави. Решението дойде, след като дипломатите на Съединените щати, Германия, Франция и още няколко страни отстъпиха от позицията си в подкрепа на арестувания филантроп Осман Кавала. На ръба на дипломацията - защо Ердоган се отказа да гони посланици? 

"Ако трябва лаконично да го определим - това беше буря в чаша вода или много шум за нищо", коментира бившият генерален консул в Одрин Георги Димов в предаването "Денят ON AIR"

"Щеше да бъде безпрецедентен случай да бъдат изгонени дипломати на 10 различни държави. И то не какви да са дипломати, а посланиците, които са лични пратеници на съответните президенти. Това, което те правят  и казват, всъщност е мнението на този, който ги е изпратил", обясни той

Бившият генерален консул добави пред Bulgaria ON AIR, че вероятно Ердоган си е давал сметка и това подсказва, че мотивите му са били вътрешнополитически. 

"Ако бяха изгонени тези 10 посланици, това означаваше, че по принципа на реципрочност, щяха да бъдат изгонени съответните десетима посланици на Турция в тези страни. За много дълъг период от време нивото на дипломатическо представителство щеше да бъде намалено от посланик на временно изпълняващ", обърна внимание той

"Прочитът на съвместното изявление на десетте посланици в Турция е, че Анкара е победила, че те са направили стъпка назад и нашият лидер е най-великият лидер в целия свят. Това, което заяви държавният департамент на САЩ и впоследствие потвърдено от всички посолства на тези 10 страни е, че изявленията по отношение на бизнесмена, филантроп и боец за човешки права Осман Кавала са били извършени в съответствие на чл.41 от Виенската конвенция за дипломатически отношения. Посланиците не са се намесвали във вътрешните работи на Турция", заяви Димов. 

Той поясни, че за освобождаването на Кавала има категорично решение на Европейския съд за правата на човека и през ноември в Съвета на Европа предстои процедура и вероятно Турция ще бъде санкционирана за този случай. 

"Бяха обявени резултати от социологическо проучване за обществените настроения в Турция през този месец. Те са доста представителни - от тях излиза, че 56% от турските граждани не одобряват действията на Ердоган като президент. Освен това привърженици и гласоподаватели на неговата партия в предното проучване са имали отрицателно отношение към него - 18%, сега се качва на 24%. Около 5% не са дали мнение, което означава, че неодобрението към него е 60%", отбеляза Димов.

Той заяви, че тази тенденция ще продължава. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК