Започва регистрацията за участие в журналистическия конкурс-обучение „Работилница за репортери 2021“

Тазгодишната тема на проекта е „Поглед към доброто“. Конкурсът ще се провежда на национално ниво и ще бъде на два етапа.

04.03.2021 | 10:57
Започва регистрацията за участие в журналистическия конкурс-обучение „Работилница за репортери 2021“

„Поглед към доброто“ е темата на шестото издание на онлайн ученическия конкурс-обучение за журналисти „Работилница за репортери“, който поради засилен интерес на ученици от цялата страна, официално разширява обхвата си на национално ниво. Bulgaria ON AIR ще бъде медийн партнор на конкурса за поредна година.

Кариерно ориентиране, досег до журналистическата професия и ценни насоки и менторство от популярни журналисти и специалисти в сферата, ще могат да получат ученици от 9. до 12. клас, от училища от цяла България.

Тази година конкурсът-обучение за първи път ще се провежда на два етапа. Желаещите да предизвикат себе си и да покажат своя талант пред широка публика, ще трябва да се регистрират за участие и да изпратят свое есе на тема "Поглед към доброто" до 20 март 2021 г. Подробности за стъпките, кандидатите могат да намерят във формата за регистрация тук: http://bit.ly/Rabotilnitsa2021.

Класиралите се във втори етап участници ще бъдат разпределени по ментори, а първата задача ще им бъде поставена на: 05 април 2021 г. За всяка поставена задача учениците ще получават насоки за изпълнение и срок за завършване - една седмица.

Всички участници ще могат да се включат в онлайн сесии под формата на workshop на живо с Калина Влайкова - журналист с дългогодишен опит и създател на платформата за класове по писмена комуникация - „Разбери ме“, която ще дава насоки и ще отговаря на въпроси по поставената задача. След изпращане на готовите материали, участниците ще получават обратна връзка от своя ментор и ще им бъде предоставена възможност за корекция, ако е необходимо.

Най-добрите материали от всяко предизвикателство ще бъдат публикувани в онлайн портала за новини EspressoNews.bg, като по този начин ще намерят и своя път към широката читателска аудитория.

Тази година ментори на учениците отново ще бъдат утвърдени специалисти в журналистическата професия и университетски преподаватели. Произведенията на участниците ще бъдат оценявани от авторитетно жури.

За поредна година патрон на проекта е българският евродепутат Ева Майдел. По традиция, тя ще предостави и голямата награда за победителя в конкурса - пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент. И през тази година, най-изявените дванадесетокласници сред участниците в „Работилница за репортери“, които желаят да продължат своето образование в журналистическа специалност, ще могат да се обучават в избрана от тях дисциплина  в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), направление: "Обществени комуникации и информационни науки", специалности "Медии и журналистика" и "Медия икономика", без полагане на задължителния изпит по „Български език и литература“.

Повече за проекта "Работилница за репортери”:

"Работилница за репортери” е образователен конкурс, предназначен за ученици от 9. до 12. клас, който се организира от регионалния портал за новини на запад от София Espressonews.bg. Основните цели на проекта са да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане, да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономическия потенциал на региона на западна България, както и да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса.